Wat is het ketogeen dieet bij refractaire epilepsie en waarom zet je het in bij patiënten?
Het medisch ketogeen dieet (KDT) is een speciaal, vetrijk, koolhydraatarm dieet (36) dat helpt de aanvallen van mensen met medicatie resistente epilepsie onder controle te houden (15, 17, 19). Het ketogeen dieet is veilig en effectief en kan worden gevolgd met behulp van een gezondheidszorg professional en ook door medische dieetvoeding te gebruiken.
Er zijn verschillende soorten keto-diëten voor epilepsie. Ze zijn allemaal arm aan koolhydraten en rijk aan vet. Uw arts zal met u samenwerken om het meest geschikte dieet voor u te kiezen. De verschillende typen keto-diëten zijn onder andere:
- Klassiek ketogeen dieet: bekend als het oorspronkelijke medische ketogene dieet voor epilepsie dat meer dan 100 jaar geleden werd uitgevonden. Het is het meest restrictieve van alle medische keto-diëten. Er worden zorgvuldige metingen gedaan van calorieën, vloeistoffen, eiwitten, vetten en koolhydraten.
- Gemodificeerd ketogeen dieet: een versie met een lagere verhouding dan het klassieke keto-dieet. Het is minder streng dan het klassieke keto-dieet, met verhoudingen meestal 1:1 of 2:1.
- Middellange-keten triglyceriden dieet (MCT): vergelijkbaar met het klassieke keto-dieet. Op dit dieet wordt een speciaal type olie genaamd middellange-keten triglyceride olie (of MCT-olie) geconsumeerd in plaats van vetten die in normaal voedsel worden gevonden. Soms zijn meer koolhydraten toegestaan op dit dieet dan op de andere diëten.
- Gemodificeerd Atkins-dieet (MAD): flexibeler dan het klassieke keto-dieet. De focus ligt op de hoeveelheid geconsumeerde koolhydraten. Vetten worden aangemoedigd en er kan meer eiwit worden toegestaan op het gemodificeerde Atkins-dieet. Portiegroottes worden gebruikt om de hoeveelheid gegeten voedsel te bepalen. Het kan worden gebruikt voor oudere kinderen en volwassenen.
Effectiviteit van het ketogeen dieet op refractaire epilepsie
Klinische studies tonen aan dat het ketogeen dieet bij patiënten met refractaire epilepsie de frequentie van aanvallen kan verminderen. De interventie is zowel in zuigelingen en kinderen, als bij volwassenen onderzocht. De Cochrane Collaboration heeft inmiddels driemaal een review gepubliceerd waarbij de gerandomiseerde klinische studies zijn beoordeeld6-8.
Gemiddeld wordt bij 50% van de patiënten een aanvalsreductie van tenminste 50% gezien, waarbij 10-15% aanvalsvrij wordt. Effectiviteit wordt waargenomen op alle leeftijden. Bij sommige indicaties is een dergelijke aanvalsreductie gezien bij >70% van de patiënten2.