Kauwen en slikken is een ingewikkeld proces. Er zijn veel spieren bij betrokken: in uw lippen, tong, wangen, gehemelte, kaken en keel. Als deze spieren niet goed samenwerken, kunt u problemen krijgen bij het slikken.
Voorbeelden van slikproblemen zijn:
- Verslikken tijdens eten of drinken
- Speeksel, eten of drinken loopt uit de mond
- Voedsel of medicijnen blijven achter in de mond, keel of in de slokdarm
Bijvoorbeeld door ouderdom, ziekten van het zenuwstelsel of medicijngebruik kan het slikken problemen opleveren. Ook kinderen kunnen moeite hebben met slikken, bijvoorbeeld bij neurologische aandoeningen.
Slikproblemen en voeding
Slikproblemen brengen veel ongemak met zich mee. Het kan zijn dat u minder plezier heeft in eten en drinken en moeite heeft om voldoende te eten en te drinken. Als u te weinig eet en drinkt is er risico op ondervoeding of uitdroging.
Daarnaast is er het risico op longontsteking door verslikken. Als u zich verslikt en er komt eten of drinken in de luchtwegen kan dat een ontsteking geven in de longen.
Slikken gaat het best als voeding glad en egaal is. Soms is het nodig om dranken te verdikken om het slikken makkelijker te maken en verslikken te helpen voorkomen.
Nutricia heeft een speciaal assortiment producten met amylaseresistente eigenschappen, aangepast aan de behoeften van de dysfagiepatiënt.
Dit zijn voedingen voor medisch gebruik. Geschikt als dieetvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding en geschikt voor patiënten met slikproblemen. Uw arts of diëtist kan een voeding voor medisch gebruik adviseren. Overleg dus altijd met uw arts of diëtist.
Lees meer over Dysfagie:
- Vermijd risicovolle voedingswaren voor patiënten met slikproblemen
- Optimalisatie van de eetomgeving voor patiënten met slikproblemen
- Lichaamshouding tijdens de maaltijd voor patiënten met slikproblemen of dysfagie
- Neem de tijd voor de maaltijd met patiënten met slikproblemen
- Omgaan met constipatie bij patiënten met slikproblemen
- Video: A closer look at dysphagia in stroke patients