Bij Cystic Fibrosis (CF) produceren de klieren taai, kleverig slijm. Daarom wordt deze ziekte ook wel taaislijmziekte genoemd. Door het taaie slijm kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam problemen ontstaan. Bijvoorbeeld in de longen en in het maag-darmkanaal.
Cystic Fibrosis is een aangeboren aandoening.
Cystic Fibrosis en voeding
Patiënten met Cystic Fibrosis hebben vaak een verminderde eetlust. Daarbij komt dat CF-patiënten vaak te weinig energie uit hun voeding opnemen. Het risico op ondervoeding is dan groter. Bij kinderen met CF kan een groeiachterstand optreden. De kinderarts houdt dit in de gaten. Als het nodig is zal de arts samen met een diëtist een voedingsplan opstellen.
Bij kinderen die jonger zijn dan 1 jaar heeft borstvoeding de voorkeur. Soms is dit niet toereikend. In dat geval kan de kinderarts of diëtist een voeding voor medisch gebruik adviseren.Deze voedingen moeten onder medisch toezicht worden gebruikt en zijn speciaal samengesteld voor de specifieke behoefte van de patiënt.
Ook voor oudere kinderen en volwassenen zijn er speciale dieetvoedingen die worden geadviseerd door de arts of diëtist en extra energie en voedingsstoffen leveren.
Soms krijgt iemand met CF via normale voeding en aanvullende drinkvoeding niet voldoende voedingsstoffen binnen. De (kinder)arts of diëtist kan dan sondevoeding voor de nacht adviseren.