Er zijn meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat ouderen minder gaan eten. Bijvoorbeeld een verminderde eetlust, sneller een ‘vol’ gevoel of problemen met het gebit. Ook verminderde geur- en smaakbeleving en eenzaamheid en depressie kunnen de voedingsinname verslechteren.

Risicofactoren voor ondervoeding zijn1 :

  • Hoge leeftijd
  • Lage sociaaleconomische status
  • Sociaal isolement
  • Veranderde leefomstandigheden
  • Verblijf in verzorgings- of verpleeghuis
  • Ziekenhuisopname
  • Psychogeriatrische ziekte
  • Gebitspathologie
  • Slikstoornissen
  • Achteruitgang in de mobiliteit
  • Verminderde subjectieve gezondheid
  • Gebruik van geneesmiddelen
  • Lage energie-inname
  • Ongewild gewichtsverlies van 5% (of 3 kg) in een maand, of 10% (of 5 kg) in een halfjaar

Medische drinkvoeding
Als uw patiënt via zijn gewone voeding onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, dan kan de voeding aangevuld worden met een medische dieetvoeding, bijvoorbeeld in de vorm van medische drinkvoeding. Medische drinkvoeding voorziet in de specifieke voedingsbehoefte van oudere mensen die ondervoed zijn of een verhoogd risico daarop hebben. De voeding levert eiwitten, energie en vetten. Maar ook vitamines, mineralen en spoorelementen om mogelijke tekorten aan te vullen. Op die manier draagt de voeding bij aan het verbeteren van de voedingstoestand.

U kunt medische drinkvoeding zoals Fortimel Compact Protein adviseren als aanvulling op van de normale voeding bij de dieetbehandeling van (een risico op) ondervoeding.

Fortimel beslismodel
Om u te ondersteunen bij het opstellen van een gepaste dieetbehandeling voor uw patiënt, hebben wij een beslisboom ontwikkeld. Deze kunt u vinden bovenaan de pagina. Aan de hand van deze beslisboom kunt u snel en makkelijk samen met uw patiënt een passende keuze maken in een van onze Fortimel producten.

Voor meer informatie, registreer u nu op onze Nutricia Academy: klik hier.

Ref:

  1. Het Geriatrie Formularium. Een praktische leidraad (2de druk). Bohn Stafleu van Loghum, 2007.